"Metalac" planira u 2011. rast izvoza do 15 odsto

Predsednik kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović izjavio je danas da to preduzeće planira u ovoj godini rast izvoza između pet i 15 procenata, što bi trebalo da nadomesti stagnaciju plasmana na domaćem tržištu prouzrokovanu velikom nelikvidnošću i padom zarada. "Metalac" u regionu stabilno posluje, a najveći rast plasmana ima na zapadnom tržištu, Rusiji i drugim zemljama nastalim nakon raspada bivšeg Sovjetskog saveza. Planirali su da ove godine dostignu izvoz od blizu 20 miliona evra, koliko su imali i 2008. godine. "Metalac" je 2010. godinu završio dobro, sa rastom proizvodnje između devet i 15 procenata, u zavisnosti od proizvodnog programa, ali se u 2011. očekuje mnogo teže poslovanje, što se pokazalo i u prva dva meseca.

"Metalac" planira u 2011. rast izvoza do 15 odstoPredsednik kompanije "Metalac" iz Gornjeg Milanovca Dragoljub Vukadinović izjavio je danas da to preduzeće planira u ovoj godini rast izvoza između pet i 15 procenata, što bi trebalo da nadomesti stagnaciju plasmana na domaćem tržištu prouzrokovanu velikom nelikvidnošću i padom zarada.

Vukadinović je rekao za Tanjug da "Metalac" u regionu stabilno posluje, a najveći rast plasmana ima na zapadnom tržištu, Rusiji i drugim zemljama nastalim nakon raspada bivšeg Sovjetskog saveza.

"Planirali smo da ove godine dostignemo izvoz od blizu 20 miliona evra, koliko smo imali i 2008. godine", kazao je čelnik "Metalca".

Prema rečima Vukadinovića, "Metalac" je 2010. godinu završio dobro, sa rastom proizvodnje između devet i 15 procenata, u zavisnosti od proizvodnog programa, ali se u 2011. očekuje mnogo teže poslovanje, što se pokazalo i u prva dva meseca.

Ulazimo sa dosta opreza i napora, a osnovni cilj je da ova godina za "Metalac" ne bude lošija od prethodne, objasnio je Vukadinović.

On je upozorio na stalni pad zarada u našoj zemlji, podsetivši da smo pre dve godine imali prosečne plate od 430 evra, koje su sada opale na 320 evra, a "ukoliko evro bude malo klizio, plate dinarski neće rasti, pa nam se može desiti da završimo sa (prosečnim) platama ispod 300 evra".

Vukadinović je istakao da se njegova kompanija do sada uspešno borila sa krizom zahvaljujući i velikom značaju koji daje kadrovskoj politici - odabiru, školovanju i usavršavanja stručnjaka, naročito onih koji su na rukovodećim funkcijama u preduzeću.

"Naša prva linija rukovođenja se sastoji od predsednika kompanije, generalnog direktora i 12 direktora zavisnih preduzeća. To je nekih 15 -tak ljudi koji su u prvoj liniji rukovođenja, a isto toliko pripremamo da ih zamene", naveo je Vukadinović.

On ističe i da je u "Metalcu" na ceni kreativan rad, što pokazujei činjenica da dobri projektanti u toj kompaniji mogu imati istu ili čak veću zaradu nego direktori, ako ponude korisne inovacije i rešenja.

Kompanija "Metalac" sada, kako kaže Vukadinović, upošljava blizu 1.600 ljudi, od čega u Gornjem Milanovcu radi oko 1.200, u Novom Sadu 75, u prodavnicama širom Srbije više od 200.

"Imamo naše firme u Moskvi, Zagrebu, Podgorici, SAD - u, a od 1. aprila biće osnovana i počinje sa radom i firma u Ukrajini", naveo je Vukadinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik